Šipkov čaj: pozabljena dobrota iz narave

Oktober in november sta prava meseca za nabiranje rdečih plodov, pozimi pa se boste razvajali z okusnim čajem.

15.10.2015 ob 6:30

shutterstock_194261312.jpg

Dandanes je na prodajnih policah na voljo ogromno takšnih in drugačnih čajev. Ob njih pa največkrat pozabimo na tiste, katere pozitivne učinke so poznale že naše praprababice. En od takšnih je tudi šipkov.


Že slediš Mični na Facebooku?

V njegovi skodelici se skriva ogromno telesu prijaznih snovi. Hkrati velja šipkov čaj za enega najokusnejših in dostopnih napitkov. Po grmovjih se že bohotijo rdeči plodovi, ki jih velja nabrati ter si iz njih v hladnih večerih skuhati okusen šipkov čaj. Ta ne bo razvajal le vaše duše, pač pa tudi vaše telo.


Preberite si še:

shutterstock_163737560.jpg

Šipkov čaj je bogat vir vitamina C. Ta je močan zaveznik imunskega sistema ter hkrati izjemen antioksidant, ki ohranja mladost ter zdravje srca.

Znižuje krvni tlak. Leta 2010 izvedena britanska raziskava je pokazala, da šipkov čaj znatno zniža previsok krvni tlak. Za njegove učinke so dovolj tri skodelice tega čaja na dan.

Blaži vnetja. Šipkov čaj je idealen za blaženje bolezni, kot je denimo artritis. Omili namreč bolečine, lajša mobilnost in skrbi za zdravje hrustanca.

Blaži prebavne težave. Priporočljiv je za cel niz prebavnih težav: zdravi tako krče kot težave zaradi premajhne količine želodčne tekočine in zaprtje.

Pospešuje delovanje jeter in žolča. Blagodejno deluje pri težavah z žolčnimi kamni in žolčnim peskom ter deluje razstrupljevalno na jetra.

shutterstock_194261312.jpg

Kako iz šipka pripraviti čaj?

Pravi čas za nabiranje šipka je v oktobru, tudi v novembru. Torej ne oklevajte, saj mora biti šipek res zrel, plodovi pa trdi. Čeprav ga nekateri nabirajo po tem, ko ga ujame prva slana, to ni pogoj za dober čaj.

Pred sušenjem nabrane plodove prerežite na polovico ali jih grobo zmeljite, nato pa jih lahko posušite kar v pečici na približno 50°C. Pazite, da bo res suh. To je tedaj, ko se med prsti zdrobi in ne zmečka. Če bo premalo suh, bo v posodi, v katero ga boste pospravili, splesnil. Suhega ohladite in pospravite v dobro zaprto stekleno posodo, kjer ga lahko hranite do 18 mesecev.

Z dodatkom medu bo razvajanje v mrzlih večerih z njim popoln užitek.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)